Mystieke teksten… raken ze ons? 1

Datum/Tijd
Date(s) - 09/01/2017
20:00 - 22:00

Locatie
Het Zendingslokaal

Categorieën Geen Categorieën


lezen en bespreken

In 1966 schreef de bekende katholieke theoloog Karl Rahner (1904-1984): ‘De christen van morgen zal mysticus zijn, iemand die iets ervaren heeft, of hij (zij) zal niet meer zijn.’
Zou Rahner gelijk hebben? Maar wat is eigenlijk mystiek? Op deze vraag proberen wij een antwoord te vinden.

Op de eerste avond wordt een tekst van Teresa van Avila  (1515-1582) gelezen. Teresa was een Spaanse Karmelietes die bekend staat om haar diepe religieuze ervaringen, haar levendigheid en haar groot praktisch inzicht. Zij heeft niet alleen diverse kloosters gesticht maar ook boeken geschreven als gids op de weg van gebed en leven in de geest van het evangelie.

Op de tweede avond wordt een dagboektekst van Etty Hillesum (1914-1943) gelezen. Etty was een jonge Joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam leefde en later in Westerbork. Zonder religieus te zijn grootgebracht ontdekte zij God op een heel eigen manier. Zij verkreeg hierdoor een vrije geest die de structuren van het haatdenken van haar tijd doorbrak. Het was haar verlangen om hoe dan ook de medemenselijkheid als het meest kostbare uit de oorlog tevoorschijn te halen. Etty is in Auschwitz omgebracht. Haar dagboeken inspireren nog velen tot op de dag van vandaag.

 Mariska van Beusichem, predikant van De Vluchtheuvel, is de gespreksleider. Zij houdt zich intensief met mystiek bezig. 

Wilt u zich aanmelden? Dan kunt u een bericht sturen naar marry43@live.nl. Wilt u hierbij aangeven om welke activiteit het gaat, met hoeveel personen u wilt komen en of u vervoer aanbiedt of graag opgehaald wilt worden?