Utrecht en de Joden

Datum/Tijd
Date(s) - 10/10/2018
Hele dag

Locatie
Station Zetten-Andelst

Categorieën Geen Categorieën


Excursie

In tegenstelling tot Amsterdam heeft Utrecht nooit een grote en markante joodse gemeenschap gehad. Waar Amsterdam joden al eind 16e eeuw toeliet als inwoners, duurde het in Utrecht tot 1789 voor joodse inwoners mondjesmaat werden toegelaten.

De synagoge is het hart van de joodse gemeenschap. Ze wordt niet alleen gebruikt als gebedshuis maar ook als leerhuis, school en plaats van samenkomst. Voor de Asjkenazische (‘Hoogduitse’) joden is het dan ook de ‘sjoel’.

Vanaf het station wandelen wij naar Magdalenastraat, waar de huidige sjoel is gevestigd. Na ontvangst en een verhaal over de joodse geschiedenis in Utrecht, vervolgen wij onze wandeling door de eeuwen op weg naar de ‘Rechtbank’ (‘het beste terras van Utrecht‘), waar we de lunch gebruiken. Daarna via het Domplein (Academiegebouw) naar o.a. de residentie van de hertog van Alva, Lodewijk Napoleon en andere interessante punten in deze boeiende stad.

Reis- en lunchkosten zijn voor eigen rekening. Na aanmelding ontvangt u nadere details.

utrecht

 

Monument bij het Spoorwegmuseum waar 1400 joden werden weggevoerd van wie ruim 1200 vermoord.

 

Wim de Zeeuw organiseert deze excursie. Hij is lid van de Rank en leidt al vele jaren voor V&T excursies naar het Joodse erfgoed in Nederland. Rob Kalle is onze gids in Utrecht.

Vertrek station Zetten 9.06 u, Rhenen 9.40 u

U kunt zich voor deze activiteit hier aanmelden.