Kerst bij Matteüs en Lucas

Datum/Tijd
Date(s) - 10/11/2015
20:00 - 23:00

Locatie
De Voorhof

Categorieën Geen Categorieën


Waarom kent de Bijbel, als het over de geboorte van Jezus gaat, niet één maar twee verhalen? En waarom verschillen deze teksten van Matteüs en Lucas onderling zo sterk? Op twee avonden gaan we dit onbevangen en speels verkennen.

In de eerste bijeenkomst staat het begin van Matteüs centraal. Hij opent met een vrij droog geslachtsregister en voert na de geboorte van Jezus zowel koning Herodes als de wijzen uit het oosten ten tonele. Vanuit deze ‘proloog’, die vol verwijzingen zit naar het Oude Testament, bekijken we ook het geheel van Matteüs. Welke accenten legt hij, wat is het eigene van zijn evangelie?

De tweede avond zal zijn op 24 november. Deze avond staat in het teken van Lucas. In de eerste hoofdstukken van zijn evangelie spelen Johannes de Doper en zijn stokoude ouders een belangrijke rol. We horen niets over koning Herodes, maar wel komt keizer Augustus even voorbij. In de Kerstnacht zorgen herders voor het eerste kraambezoek. Maar nergens een spoor van de wijzen uit het oosten. Ook nu stellen we de vraag: hoe sluit het vervolg van Lucas aan op dit begin? Wat is de rode draad in zijn goede nieuws over Jezus?

Bij deze cursus wordt, behalve van de Bijbel, gebruik gemaakt van de historische introductie op het Nieuwe Testament van de Amerikaanse nieuwtestamenticus Bart D. Ehrman.

Jan Offringa (1957) is predikant van De Voorhof te Kesteren. Hij verdiept zich graag in de veelkleurigheid van het Nieuwe Testament en heeft daar af en toe ook iets over geschreven.

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.