De laatste etappe

Datum/Tijd
Date(s) - 10/12/2015
10:30 - 11:30

Locatie
De Voorhof

Categorieën Geen Categorieën


Senioren in gesprek over de onvermijdelijke dood.

’Opeens, toen ik 70 werd, drong het besef zich bij me op dat ik aan de laatste etappe van mijn leven begonnen was.’ Deze opmerking van een gemeentelid vormt de aanleiding tot dit aanbod: laten we eens frank en vrij met elkaar delen hoe we omgaan met de tijdelijkheid en vergankelijkheid van ons leven.

Er is voor deze drie ochtenden in het najaar dus geen agenda. Het is allereerst aan de deelnemers om aan te geven wat ze belangrijk vinden. Van alles kan op tafel komen. Hoe kijken we vooruit en terug op ons leven? Wat maakt ons gelukkig en hoe gaan we om met teleurstellingen en mislukkingen? In hoeverre zijn we bezig met onze lichamelijke en geestelijke gezondheid? En hoe bang kunnen we zijn voor dementie, voor het verpleeghuis, voor eenzaamheid en uiteindelijk voor de dood? Kan er in dit verband sprake zijn van een voltooid leven, en bestaat er zoiets als levenskunst voor ouderen? En is er ook een stervenskunst die ons kan voorbereiden op het afscheid?

De één ziet ouder worden als een onaantrekkelijk proces van verval, de ander als een spirituele weg die ons laat groeien in wijsheid en mildheid. En waar de één alle vertrouwen heeft in een voortbestaan na de dood, slaat bij de ander de twijfel toe. Ook die dingen kunnen deze ochtenden ter sprake komen. In het besef dat de dood onze enige zekerheid in het leven is…

De tweede ochtend is op donderdag 12 november, de derde op donderdag 10 december.

Jan Offringa (1957) is predikant van De Voorhof te Kesteren. In zijn pastorale werk wordt hij regelmatig aan het denken gezet over thema’s als leven en sterven, verleden en toekomst.

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.