Uitverkoren volk?

Datum/Tijd
Date(s) - 28/01/2020
20:00 - 22:00

Locatie
De Rank

Categorieën Geen Categorieën


OVER ISRAEL EN PALESTINA

De Amerikaanse Oudtestamenticus Walter Brueggemann stelt indringende vragen bij de complexe relatie tussen het Israël uit de Bijbel en het Israël van nu. Hij werkt dit uit in vier thema’s: het Israëlisch-Palestijns conflict, de relatie tussen de huidige Israëli’s en het Bijbelse uitverkoren volk, de landbelofte aan Mozes, en het zionisme. Bij elk thema zijn gespreksvragen opgenomen, zodat parochies en gemeenten dit explosieve thema vreedzaam en constructief aan de orde kunnen stellen.

Wij proberen dat in Zetten in twee avonden te behandelen. Het is raadzaam om het leesbare boekje vooraf aan te schaffen. Het boekje is uitgegeven door Boekencentrum onder de titel W. Brueggemann, Uitverkoren volk? Bijbellezen met het oog op het Israëlisch-Palestijns conflict. Het kost €11,50.

Ds. Bram Grandia is een van de vertalers van het boekje. Hij zal een avond besteden aan de vragen rondom het land. De andere avond gaat over het begrip uitverkiezing. Hij vond de volgende prikkelende tekst van de joodse advocaat Abel Herzberg:

‘Uitverkorenheid betekent verstandelijk en gevoelsmatig weten dat er geen uitverkorenheid bestaat. Uitverkorenheid betekent, als je een religieus mens bent, dat de tranen van een Arabische moeder voor God precies zo zwaar wegen als de tranen van een joodse moeder. Dat is Jodendom.’

Hopelijk gaat u mee lezen, denken en zoeken hoe we de Bijbel zó kunnen lezen dat sjaloom/salaam dichterbij komt.

Ds. Bram Grandia is bestuurslid van de Stichting Vrienden van The Tent of Nations in Bethlehem.

U kunt zich hier Aanmelden voor deze activiteit

Wilt u bij het aanmelden doorgeven: uw naam, telefoonnummer, woonplaats, met hoeveel personen u komt en of u vervoer wenst of vervoer aanbiedt?