4. Jozef van Nazareth

Datum/Tijd
Date(s) - 14/12/2023
20:00 - 22:00

Locatie
De Voorhof

Categorieën


Jozef, de ‘vader’ van Jezus. Vaak krijgt hij een wat bescheiden rol in het geboorteverhaal toebedeeld, en zien we hem als een oude man wat op de achtergrond of in de schaduw staan. In het evangelie van Mattheüs heeft Jozef echter een hoofdrol rondom de geboorte van Jezus. In Lucas lezen we hoe Jozef met zijn zwangere verloofde de reis naar Bethlehem onderneemt. Het apocriefe Proto-Evangelie van Jacobus vertelt ons nog meer.

Jozef speelt in tradities, legenden en in de kunstgeschiedenis een belangrijke en sympathieke rol. Wij leren hem kennen als een sterke, verantwoordelijke en initiatiefrijke man. Enkele kunstwerken tonen bovendien dat hij niet te beroerd was om een papje te koken voor Maria of de luiers te wassen. Jozef, man van dromen, die de opdracht ontving om de vader van Jezus te zijn, en zijn gezin te beschermen. In veel landen valt Vaderdag dan ook op zijn naamdag (19 maart).

Henriëtte Bouwman, predikant van De Voorhof, en Marijke van Dijk, kunsthistoricus, zetten een welverdiende schijnwerper op Jozef en zijn rol in de evangeliën, tradities en legenden, en illustreren dit met prachtige, ontroerende en zelfs humoristische kunstwerken en muziek. U wordt van harte uitgenodigd om nader kennis te maken met Jozef van Nazareth.

U kunt zich opgeven met het vertrouwde formulier dat u in het Gele Boekje vindt, of via aanmeldengeleboekje@gmail.com. Wilt u bij het aanmelden doorgeven: uw naam, telefoonnummer, e-mail adres, woonplaats, met hoeveel personen u komt en of u vervoer wenst of vervoer aanbiedt?