8. De stem van vrouwelijke mystici

Datum/Tijd
Date(s) - 08/03/2023
20:00 - 22:00

Locatie
Het Zendingslokaal

Categorieën


De Duitse theoloog Karl Rahner zei bijna dertig jaar geleden “De christen van de toekomst zal een mysticus zijn, of niet zijn”. Binnen het christendom heeft de mystiek oude papieren. Vooral in de middeleeuwen is er een grote toename van wat we nu mystieke geschriften noemen.

Opvallend is dat dit religieuze landschap van mystici vooral werd bewoond door vrouwen: begijnen, vrouwen in kloosters, of vrouwen die zich verbonden hadden met een religieuze orde als de dominicanen en franciscanen. In de toenmalige maatschappij die werd beheerst door oorlogen, epidemieën en grote maatschappelijke veranderingen, brachten zij hun eigen unieke vrouwelijke stem naar voren. Van vrouwen als bijvoorbeeld Mechthild van Maagdenburg, Margarete Porete en Catharina van Siena kunnen we vandaag de dag nog hun geschriften lezen.

 

Wie even de moeite neemt om door de middeleeuwse taal heen te kijken, maakt kennis met een verfrissende kijk op de mens, kerk, maatschappij en God.
Het zijn vrouwen met een boodschap die voor ons, op Internationale Vrouwendag en in deze tijd van opnieuw oorlogen, epidemieën en grote maatschappelijke veranderingen, nog steeds relevant is. Wat kunnen wij van hen leren?

Marga Zwiggelaar o.p. is dominicanes in Nijmegen. Zij doet bij het Titus Brandsma Instituut onderzoek naar de vrouwenmystiek in de hoge middeleeuwen, waaronder de begijnenmystiek.

U kunt zich opgeven met het vertrouwde formulier dat u in het Gele Boekje vindt, of via aanmeldengeleboekje@gmail.comWilt u bij het aanmelden doorgeven: uw naam, telefoonnummer, e-mail adres, woonplaats, met hoeveel personen u komt en of u vervoer wenst of vervoer aanbiedt?