9. Bezoek synagoge Enschede

Datum/Tijd
Date(s) - 09/05/2023
08:45 - 16:00

Locatie
Synagoge

Categorieën


Twee jaar geleden stond een bezoek aan de synagoge van Enschede op het programma. Het zou de apotheose worden van een programmaonderdeel van V&T/VIS, bedoeld als afsluiting van een periode van bijna 25 jaar waarin Wim de Zeeuw deze excursies organiseerde. Helaas gooide corona roet in het eten. Nu, na twee jaar doen we een nieuwe poging en hopen we dat deze excursie alsnog door zal kunnen gaan.

Symbolische mozaïeken, wervelend smeedwerk en prachtige versieringen maken de synagoge in Enschede tot een bijzondere belevenis. Het gebouw werd in 1928 gebouwd naar ontwerp van de Nederlandse architect Karel de Bazel. Een hoogtepunt is de grote sjoel met de negen meter hoge koepel en een enorme bronzen lichtkroon. Mozaïeken van Venetiaans glas bedekt met bladgoud geven de ruimte extra glans. Bijzonder is dat vrijwel het hele interieur, tezamen met de kostbare voorwerpen, ongeschonden de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan.

We vertrekken om 8.45 uur vanaf De Rank in Zetten, en reizen met eigen auto’s. De reiskosten zijn voor eigen rekening. Wij vragen een eigen bijdrage van € 10,– voor rondleiding en consumpties. Wilt u bij opgave vermelden of u kunt rijden of wilt meerijden?

U kunt zich opgeven met het vertrouwde formulier dat u in het Gele Boekje vindt, of via aanmeldengeleboekje@gmail.comWilt u bij het aanmelden doorgeven: uw naam, telefoonnummer, e-mail adres, woonplaats, met hoeveel personen u komt en of u vervoer wenst of vervoer aanbiedt?