Religie in het publieke domein

Datum/Tijd
Date(s) - 09/03/2017
20:00 - 22:00

Locatie
De Rank

Categorieën Geen Categorieën


lezing en dialoog

 Nederland is niet meer de christelijke natie die het lang is geweest. Voor sommige politieke partijen is dat aanleiding om alle uitingen van religiositeit te verbannen uit het publieke domein. Nederland moet een seculiere natie worden. Denk bijvoorbeeld aan een voorstel om de zondagswet te laten vervallen. Op grond van die wet is het verboden op zondagen en op christelijke feestdagen voor 13.00 uur ’openbare vermakelijkheden’ te houden. Ook mogen er geen evenementen in de buurt van kerken worden gehouden.

Een ander voorstel is kerken niet meer gegevens van de Gemeentelijke Basisadministratie beschikbaar te stellen, waardoor een goede ledenadministratie aanmerkereligielijk lastiger wordt dan nu. In sommige plaatsen zijn er bezwaren tegen het luiden van kerkklokken.

En dit is slechts vanuit het christendom geredeneerd.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat uitingen van welke religie dan ook verdacht zijn, dus ook het keppeltje en de hoofddoek. Maar ook ritueel slachten en islamitisch onderwijs.

Wat zit hier achter? Is het zo slecht gesteld als het lijkt, of zijn er ook lichtpunten? Hoe gaan we hier als christenen mee om?

James Kennedy is Dean van University College Utrecht, een selectieve Engelstalige opleiding. Hij is hoogleraar op het terrein van de moderne Nederlandse geschiedenis. Enkele jaren geleden schreef hij: ‘Stad op een berg. De publieke rol van protestantse kerken’.

Wilt u zich aanmelden? Dan kunt u een bericht sturen naar marry43@live.nl. Wilt u hierbij aangeven om welke activiteit het gaat, met hoeveel personen u wilt komen en of u vervoer aanbiedt of graag opgehaald wilt worden?