Wie was Judas Iskariot?

Datum/Tijd
Date(s) - 22/03/2017
20:00 - 22:00

Locatie
De Voorhof

Categorieën Geen Categorieën


lezing en gesprek

 ‘De rare sprongen van een kat met negen levens’. Zo typeert nieuwtestamenticus Arie Zwiep de herinnering aan Judas Iskariot. De verrader van Jezus is een intrigerend persoon. Onlangs sierde zijn naam de nieuwe roman van Amos Oz.

In schilderijen die er in de loop der eeuwen van het Laatste Avondmaal zijn gemaakt haal je Judas er altijd meteen uit:

Judas
òf omdat hij er heel gemeen uitziet, òf omdat hij ergens in een hoekje zit weggedoken met een buideltje met geld òf omdat hij precies de andere kant opkijkt dan alle andere apostelen òf omdat hij Jezus (of de toeschouwer van het schilderij) juist heel brutaal en uitdagend in de ogen ziet.

In de geschiedenis heeft zijn persoon mythische proporties aangenomen en is Judas symbool geworden voor alles wat slecht is, de verpersoonlijking van het kwaad, de duivel in hoogst eigen persoon. Er deden spectaculaire verhalen de ronde over hoe hij aan zijn einde was gekomen.

Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen? Wat ging er mis? Moet Judas niet in ere hersteld worden? En vooral: wat kunnen wij er nog mee? Vallen er uit die bizarre geschiedenis van Judas toch nog wijze lessen te trekken?

Deze avond willen we nadenken over een paar onvermijdelijke en indringende vragen die de figuur van Judas Iskariot oproept.

Arie W. Zwiep is docent Nieuwe Testament & Hermeneutiek aan de Vrije Universiteit en schreef onder andere ‘Tussen tekst en lezer’ (I en II), over bijbeluitleg door de eeuwen heen.

Wilt u zich aanmelden? Dan kunt u een bericht sturen naar marry43@live.nl. Wilt u hierbij aangeven om welke activiteit het gaat, met hoeveel personen u wilt komen en of u vervoer aanbiedt of graag opgehaald wilt worden?