Johannes, de evangelist

Datum/Tijd
Date(s) - 15/04/2021
20:00 - 22:00

Locatie
De Rank

Categorieën Geen Categorieën


Deze lezing wordt online gepresenteerd, en is naderhand terug te kijken op de Kerkdienst Gemist pagina van De Rank te Zetten

Johannes, de evangelist, wordt ook wel ‘de theoloog’ genoemd. Toch is zijn evangelie vooral ook een mystieke tekst. De openingsverzen van het evangelie, De Proloog (Johannes 1,1-18), bevatten voorbeelden van mystiek en theologie. Tegelijk is het een poëtische tekst.

In den beginne was het Woord

en het Woord was bij God

en het Woord was God.

In het leerhuis vanavond staat De Proloog centraal. Hoe verhoudt dit ‘voorwoord’ van Johannes zich tot andere teksten in de Bijbel zoals het boek Genesis, de synoptische evangeliën (Mattheus, Marcus en Lucas), de Apocalyps uit het boek Openbaringen?

“In den beginne was het Woord” (Johannes 1,1). Over welk begin gaat het en hoe uniek is dit Woord? We volgen Johannes op zijn uitzonderlijke spoor door de theologie en de mystiek.

 Dr. Patrick Chatelion Counet spreekt deze avond. Hij is emeritus-hoogleraar Bijbel in de Nederlandse Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

U kunt zich hier Aanmelden voor deze activiteit

Wilt u bij het aanmelden doorgeven: uw naam, telefoonnummer, woonplaats, met hoeveel personen u komt en of u vervoer wenst of vervoer aanbiedt?